Nowy trend:
Zastosowanie oleju w cukiernictwie

Niegdyś w cukiernictwie stosowano tłuszcze zwierzęce, takie jak masło i smalec. Wraz z upływem czasu popularne stały się margaryny i tłuszcze roślinne. Margaryny jednak nie posiadają stałej zawartości tłuszczu, który jest niezwykle cenny dla jakości i smaku wypieków cukierniczych. W zawiązku z tym dobrym rozwiązaniem jest stosowanie olejów, gdyż w 100% składają się one z tłuszczów.

 

Praca w cukierniach, nawet tych małych, jest w coraz większym stopniu zmechanizowana. Wiąże się z coraz większym zużyciem energii elektrycznej, a skrócenie czasu przygotowania ciasta surowego to zmniejszenie nakładów energetycznych. W skali produkcji bezsprzecznie przekłada się to na korzyści ekonomiczne.

Coraz więcej zakładów cukierniczych produkuje swoje wyroby w oparciu o półprodukty. Zastosowanie gotowych mieszanek cukierniczych powoduje oszczędność czasu. Nie wymaga magazynowania różnorodnych surowców w zakładzie i ciągłego monitorowania ich ilości. W większym stopniu pozwala uzyskać powtarzalność i stałą jakość wyrobów gotowych. Mieszanki mają formę sypką („suchą”) i przeznaczone są do wytwarzania szerokiej gamy wyrobów, np. biszkoptowo tłuszczowych (babek piaskowych, keksów, muffinek, ciastek przekładanych i korpusowych, stefanek, tortów, ciast jogurtowych itd.), kruchych czy francuskich. Aby wyprodukować z tych koncentratów smaczne ciasta i ciasteczka należy dodać odpowiedni tłuszcz wysokiej jakości. Najlepszy, szczególnie do wyrobów na bazie ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, jest olej roślinny.

 

Olej poprawia strukturę ciast biszkoptowo-tłuszczowych, wpływa korzystnie na ich porowatość, poprawia spójność i konsystencję ciasta. W przypadku wyrobów na bazie ciasta kruchego możliwe jest mieszanie tłuszczów stałych z olejem, dzięki czemu można osiągnąć zadowalające efekty.

Zastosowanie oleju w cukiernictwie, głównie w produkcji ciast i ciastek na bazie koncentratów, niesie ze sobą wiele korzyści. Jest to składnik o cennych właściwościach funkcjonalnych. Pomaga w technologicznym procesie produkcji – poprawia wydajność i komfort pracy. Poprawia właściwości żywieniowe słodkich wypieków – obniża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i utwardzonych tłuszczy trans, których należy unikać w diecie.

 

 

 

Nowy trend: olej do wypieków

Dla Konsumentów

Sprawdź

Dla Profesjonalistów

Sprawdź